Nie jedz tego, bo dostaniesz migrenę!

migrena bóle głowy

Migrenowe bóle głowy to coś strasznego! Ludzie jednak z czystej niewiedzy często sami przywołują na siebie widmo klęski. Jemy produkty, które mogą wywoływać ataki bólów głowy, które później zrzucamy na niskie ciśnienie czy brzydką pogodę i zmiany klimatyczne. Prawda jednak może być ukryta w tym, co spożywamy.

Kto by pomyślał, że jedzenie może mieć wpływ na migrenę i jej zjawianie się. A jednak. Pewne produkty mają większe skłonności do tego, by wywoływać migrenę, inne mniejsze. Czy to oznacza, że powinno się przestać je jeść? W żadnym wypadku! Jednak warto wiedzieć, na co uważać lub z czystej ciekawości przeczytać ten artykuł!

kobieta je czekoladę pomalowane usta

Kakao oraz czekolada

W tych przepysznych słodkich produktach znajdziemy składnik, który nazywa się tyraminą. Jest on związkiem organicznym, który wpływa na rozszerzanie się naczyń krwionośnych. A jak wiadomo to właśnie one odpowiadają za bóle głowy. Zanim więc sięgniemy po kolejną tabliczkę czekolady, zastanówmy się, czy nie lepiej poczęstować się dwom kostkami.

Różnego rodzaju sery

W serach również odnajdziemy tyraminę. Dlatego właśnie należy ograniczać ich spożycie. Lecz jeśli jesteśmy ich wielkimi fanami jedzmy je, ale z umiarem. Tak, by później nie żałować. Bardzo popularnym jest łączenie serów z winem. A przecież wino (podobnie jak w piwo) wpływa na rozszerzanie się naczynek krwionośnych, co również skutkuje bólami migrenowymi. Wino z serem można pić, ale znów – z umiarem.

dojrzałe owoce morele

Owoce, które są mocno dojrzałe

Lubisz bardzo słodkie kiwi? Miękkie banany? A może słodziutkie pomarańcze? Musimy Cię zmartwić. Im owoc jest bardziej dojrzały, a więc też bardziej słodki, w jego składzie coraz więcej znajdziemy znanego nam już związku – tyraminy. Dlatego właśnie czasem lepiej jest zjeść owoc jeszcze nie do końca przejrzały, który tyraminy zawierał będzie nieco mniej i dzięki czemu będziemy mogli uchronić się przed migreną.